Головна » 2008 » Жовтень » 12 » Смартфони дешевшатимуть за рахунок Linux
16:47:16
Смартфони дешевшатимуть за рахунок Linux
Аналітики з ABI Research зробили прогноз: до 2013 р. кожен п'ятий смартфон, що виходить на ринок, працюватиме під ОС Linux. Для всіх зараз очевидно, що ціни на смартфони знижуватимуться, але не всі експерти згодні пов'язувати здешевлення саме з переходом на Linux.
На думку ABI Research, швидкому розповсюдженню Linux як операційної системи для смартфонов сприяють як мінімум три обставини.

По-перше, мир чекає появи коммуникаторов на базі ОС Google Android. Зараз їх виробництвом займається компанія HTC, а випуск телефонів запланований на цей рік. В області розробки телефонів під Android працюють Google, HTC, T-mobile, Qualcomm, Motorola. Сумарно над проектом працюють більше 30 компаній. Увага громадськості до цього продукту велика - приблизно таке ж, як до інноваційного телефону Apple iphone.

Прототип пристрою під управлінням цієї ОС був продемонстрований на Усесвітньому мобільному конгресі і викликав величезний інтерес.

Друга причина можливого зростання популярності Linux - активність фонду Linux Mobile Foundation, утвореного в січні 2007 р. Учасники Limo об'єдналися для створення єдиної платформи мобільного Linux. Над проектом працюють Motorola, Vodafone Group, NTT Docomo, Samsung Electronics, NEC, Mcafee, LG Electronics і інш.

Третій важливий чинник - покупка крмпанієй Nokia розробника Linux-приложений Trolltech. Все це сумарно приведе до значного зміцнення «вільної» ОС на ринку, вважають аналітики. Мова в дослідженні йде про телефони середнього і вищого класу.

Перешкодою для збільшення частки Linux на ринку може стати та ж Nokia, активно просуваюча ОС Symbian. Поки фінський виробник використовує Linux мало - лише в своїх інтернет-планшетах.

Віце-президент ABI Стюарт Карлоу стверджує, що головна перевага рішень на базі Linux в їх дешевизні в порівнянні з Windows Mobile і Symbian. При цьому експерт підкреслює, що конкуренцію цим лідерам ринку може скласти і Mac OS X, використовувана зараз в телефоні Apple iphone. Скоро система буде доведена до версії 2.0. Крім того, аналітик заявив, що поява серед крупних гравців на ринку Linux в цілому позначиться позитивно на індустрії: смартфони подешевшають, а число програм для мобільних платформ істотно збільшиться.

В той же час не всі експерти розділяють думку щодо світлого майбутнього смартфонов на базі Linux.

«Рішень на Linux, які мали б ті ж параметри, що і WM, і Symbian-устройства, сьогодні немає. Це містечкові рішення і лише», - заявляв раніше «Газеті.Ru» провідний аналітик Mobile Research Ельдар Муртазін.

Не живить великих надій і Олександр Панько з It-monitoring, що вважає, що поява більшого числа смартфонов під управлінням Linux не сильно відіб'ється на ринку: «Ціни продовжуватимуть падати незалежно від появи на цьому ринку Linux. Але важливо врахувати, що ринок не цінно орієнтований і найдешевше - це не лідер продажів. Якщо розробники приділять увагу і зроблять додатки простими, красивими і зручними (як iphone, наприклад), то у них буде майбутнє. Якщо все виглядатиме, як на ПК, то це буде узконішевий продукт для ІТ-ФАНАТОВ».

Відповідаючи на питання кореспондента «Газети.Ru» про збільшення кількості додатків для смартфонов, Олександр Панько сказав: «Відвертість софтвера, по наших оцінках, на ринок взагалі ніяк не вплине, т. до., не дивлячись на велику кількість програм для смартфонов, ринок їх комерційних продажів нікчемно малий».

Аналітик ГИК «Фінам» Ганна Зайцева в цілому згодна із затвердженнями ABI: «На наш погляд, прогнози по зміцненню позицій мобільних телефонів на базі Linux виглядають цілком правдоподібними. Річ у тому, що дана операційна система демократичніша, до того ж вартість таких телефонів істотно нижча», - заявила вона в бесіді з кореспондентом «Газети.Ru». Експерт називає ще одну причину зростання популярності Linux:

«Незалежні розробники на основі даної платформи можуть вільно, без ліцензій створювати програмне забезпечення».

«Основна перевага Linux перед Windows Mobile і Symbian полягає в тому, що відкрита ОС Linux використовується для телефонів з розширеними функціями, тоді як Windows Mobile і Symbian спочатку призначені виключно для смартфонов», - вважає пані Зайцева. Крім того, аналітик вважає, що частка Linux збільшуватиметься і на ринку комп'ютерних ОС. «По наших очікуваннях, частка Linux продовжуватиме збільшуватися і на ринку ПК і ноутбуків. Це пояснюється все тим же чинником, що дана платформа використовує принцип відкритої коди, що робить її привабливішою для користувачів», - вважає експерт ГИК «Фінам».

Василь Буров, експерт Ліги незалежних експертів в області ІТ (ЛІНЕКС), керівник Аналітичного центру REAL-IT, відповідаючи на питання кореспондента «Газети.Ru», запропонував по-іншому поглянути на ситуацію:

«Перевага Linux перед Simbian і WM головним чином в тому, що вона менш прив'язана до конкретного виробника і, значить, більше число компаній зможе простим способом її використовувати.
Друга перевага - вона має велику апаратну незалежність. Відповідно, є шанс знову ж таки побачити більше число апаратних платформ, на яких будуть реалізовані смартфони, є більше шансів для появи нових інтерфейсних рішень і т. д.».

На думку Василя Бурова, смартфони на Linux зроблять вплив на рівень цін в цьому сегменті ринку.

«Вартість смартфонов ніяк не пов'язана з назвою операційної системи. Наприклад, зараз смартфони і коммуникатори на Linux мають при гіршому функціоналі таку ж або (як правило) велику вартість. як і звичні Simbian і WM. Інша справа, що, оскільки багатьом виробникам почне простіше використовувати в телефоні нормальну операційну систему (а це основна відмінність смартфонов сьогодні), є шанс, що число смартфонов на ринку збільшиться і це потягне ціни вниз».

Категорія: дещо неменш цікаве =) | Переглядів: 925 | Додав: BoSS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Категорії розділу
symbian
Apple (Iphone)
Nokia
Samsung vs Sony ericsson
дещо неменш цікаве =)
Календар
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Який в вас телефон?
Всього відповідей: 430
Міні-чат
Реклама
Анекдот

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0